Bez względu na wszystko, zawsze jedz owoce i warzywa

Bez względu na wszystko, zawsze jedz owoce i warzywa. Badania wykazały, że u osób, które stosują zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa, zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę, niektóre nowotwory i inne choroby spowodowane niedoborem składników odżywczych. A jeśli zamierzasz jeść warzywa, upewnij się, że są one różnorodne. Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało, że osoby, które przestawiają się z typowej diety amerykańskiej na dietę bogatą w owoce i warzywa, spożywają około dwa razy więcej warzyw i owoców niż osoby, które nie zmieniają swojej diety. Tak więc, choć może się wydawać, że jedzenie zdrowej diety bogatej w witaminy, minerały i przeciwutleniacze jest kłopotliwe, korzyści znacznie przewyższają kłopoty.

Najlepsze owoce i warzywa, które zaspokoją Twoje zapotrzebowanie na mikroskładniki odżywcze

  • Owoce - Pomarańcza - mają wyższy poziom witaminy C i niższy poziom folianów, które są niezbędne do owulacji, poczęcia i implantacji zapłodnionego jaja w macicy. Foliany są również ważne w zapobieganiu wadom cewy nerwowej (rozszczep kręgosłupa, zapalenie opon mózgowych, encefalopatia) u noworodków. Witamina C jest również ważna dla zdrowej skóry i zmniejszania stanów zapalnych.

  • Warzywa - słodkie ziemniaki - bardzo bogate w beta-karoten, ważny przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i niektórych nowotworów. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymuje równowagę płynów w organizmie. Witamina A jest ważna dla rozwoju oczu i układu odpornościowego. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, który może chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Jak często należy jeść owoce i warzywa?

Spożywanie różnorodnych owoców i warzyw jest ważną częścią zdrowej diety. Jednak aby czerpać korzyści ze zdrowej diety, musisz upewnić się, że spożywasz różne owoce i warzywa każdego dnia. Kanadyjskie Stowarzyszenie Diabetyków zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Może to być nawet jedna porcja dziennie, w zależności od poziomu aktywności.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyki zaleca spożywanie owoców i warzyw w ramach zdrowej diety. Osoby, którym zależy na osiągnięciu celów sprawnościowych i siłowych, powinny spożywać co najmniej trzy porcje owoców i warzyw dziennie.

Jedzenie różnych owoców i warzyw dostarczy Ci wielu witamin i minerałów. Korzystne warzywa to m.in. brokuły, brukselka, kalafior, seler, jarmuż, sałata, maliny, truskawki, pomidory, papryka i cukinia. Owoce bogate w witaminy i minerały to borówki, kiwi, liczi, mango, nektarynki i granaty.

Które owoce i warzywa są korzystne dla wyników sportowych?

Witaminy i minerały są ważne dla niemal każdego aspektu Twojego zdrowia, ale szczególnie istotne są dla wyników sportowych. Witamina B-6, B-12 i cynk są ważne dla metabolizmu energetycznego i mają kluczowe znaczenie dla metabolizmu białek. Witamina C, E i selen pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi wysiłkiem fizycznym, a witamina B-6 pomaga regulować poziom cukru we krwi i pomaga w wytwarzaniu energii z węglowodanów.